RECEPTY NA MEDOVINU:
Tyto recepty mám odzkoušené a jsou moc dobré :-). Postup výroby je popsán v článku „Domácí výroba medoviny“.
Klasická medovina:
Medovina trojnásobná (zraje min. 1 rok)
1l vody
2l vody
Bylinné medoviny:
Bernardinská (zraje cca 1 rok)
1l medu
2l vody
2g chmele
0,5g fialkového kořene
Čtyřnásobná medovina (zraje cca 1 rok)
1l medu
3l vody
1,5g k. vinné
2g celé skořice
1g hřebíčku
2g koriandru
1g muškátového oříšku
1ks menšího citronu
Ruská medovina (zraje cca 1,5 roku)
1l medu
2l vody
3g chmele
20g čerstvého rybízu (nejlépe směs červeného a černého)
0,5 g kozlíku lékařského
Ovocné medoviny(doba zrání min 3 měsíce, lépe 6 a více):
Angreštová
1l medu
1,75l vody
0,5l angreštové šťávy
Bezinková
1l medu
2,5l vody
1,2l šťávy z plodů
Šípková:
1l medu
1,6l vody
0,8kg čerstvých šípků
2g k. vinné
Když nechcete tak dlouho čekat, zde je návod na jednu rychlou a o něco silnější…:
Valdyrova lihová medovina :-)
1l medu
1l lihu 40%
0,5l vody
2ks skořice celé
1ks lusku vanilky
14ks hřebíčku
kůra z pomeranče
dále dle chuti v malém množství:
muškátový oříšek
anýz
kardamon
sypaný zelený čaj (používám japonskou Senchu)
Nechat uležet alespoň 14dní!
autor: Valdyr